[...] i choroby Alzheimera w badanej kohorcie. Cukrzyca Nikt nie powiązał słodzików z cukrzycą. Najprawdopodobniej osoby, którym nie wystarczają słodziki, sięgają także po cukier i to tłumaczy zafałszowanie wyników różnorakich badań. Drugie wyjaśnienie to fakt, iż osoby otyłe często są narażone na cukrzycę i chętnie korzystają ze słodzików. [...]
W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]
[...] doustny) na stężenie we krwi. Jaki wpływ na zdrowie ma nadmierna podaż cukru (lub jego odpowiedników)? Na chwilę obecną powiązano picie napojów słodzonych (np. zawierających cukier: sacharozę, glukozę i fruktozę lub syrop glukozowo-fruktozowy) z: przybieraniem na wadze; nie kończącym się apetytem, zwiększonym odkładaniem tkanki tłuszczowej [...]
[...] kryje się w tej małej przekąsce o różnych kształtach? Czy znaleźć można takie, które można wprowadzić w dietę? Jutrzenka Akuku! Żelki serduszka 90 g Skład: syrop glukozowy cukier woda żelatyna wieprzowa stabilizatory (sorbitole, cytryniany sodu) regulator kwasowości (kwas cytrynowy) pasta jabłkowa homogenizowana 0,9% substancja żelująca [...]
[...] Co to jest? Ziemniaki są nieprzetworzone, a frytki już tak, owoce są nieprzetworzone, a jogurty udające owocowe już tak, burak cukrowy jest nieprzetworzony, a sacharoza (cukier stołowy) już tak, orzechy są nieprzetworzone, ale słodzona cukrem czekolada z orzechami to już produkt o wysokim stopniu przetworzenia (zaawansowanej obróbce są tam [...]
Niedawno dyskutowałem z pewnym mężczyzną. Niestety nie czyta on książek, czasopism ani opracowań w Internecie poświęconych dietetyce. Zresztą wiedza większości ludzi na temat żywności jest ulotna, częściowa i często bazuje na sloganach, zasłyszanych informacjach, plotkach czy wręcz mitach. Gdzie występuje skrobia? Występuje w ziarniakach zbóż, [...]
[...] postać, wykazującą korzystniejsze właściwości oraz potencjał bioaktywny, kwasu liponowego (ALA). R-ALA jest również kluczowy dla produkcji energii – pomaga rozłożyć cukier do produkcji ATP, paliwa używanego przez komórki do utrzymania czynności organizmu. Dawkowanie: dzień treningowy: 1 tabletka po treningu siłowym wraz z posiłkiem, jak [...]
[...] W licznych badaniach wykazano, iż podobne połączenie zaburza mechanizmy regulacyjne. W badaniach na szczurach Oscai LB i wsp. wykazano bardzo ciekawe efekty diet bogatych w cukier lub tłuszcze. Przez 55 tygodni: pierwsza grupa szczurów zjadała 28,314 ± 756 kcal tygodniowo, dieta cukrowa druga grupa szczurów zjadała 28,884 ± 953 tygodniowo, dieta [...]
[...] rozpoznawać daną markę. Być może chętniej sięgnie później po zwykłe piwo od dobrze znanego dostawcy. Inni opłaceni naukowcy przekonują, iż syrop glukozowo-fruktozowy czy cukier (sacharoza) wcale nie tuczą dzieci i nastolatków. Czy komuś zależy na sprzedaży soli? Być może. Z pewnością żyłą złota są sieci fast food. Przykładowo dochód netto [...]
[...] związek z pojawieniem się trądziku. IG to system punktacji od 1 do 100 używany do określania, jak szybko węglowodany są trawione, wchłaniane i metabolizowane (jak szybko cukier pojawia się we krwi). W wielu badaniach klinicznych diety o wysokim IG (>55) wiązano z gorszą kontrolą stężenia cukru we krwi, wyższym stężeniem insuliny po [...]
Sporów na temat używania słodzików przez dorosłych jest wiele. Kilka z nich budzi kontrowersje równie mocne, co sam cukier. Ale jak się ma sprawa z dziećmi? Chcąc chronić nasze pociechy, wybieramy dla nich jak najlepsze produkty jakościowo, dlatego przyjrzyjmy się najbardziej popularnym słodzikom. Poniższe zestawienie pozwoli wybrać nam odpowiedni [...]
[...] przemyśl, czy potrzebujesz aż tylu węglowodanów (szczególnie w dni nietreningowe) i czy przypadkiem nie są to produkty zbyt niskiej jakości (np. syrop glukozowo-fruktozowy, cukier stołowy, soki owocowe, słodzone napoje, słodycze itd.), zmniejsz nieznacznie nadwyżkę kaloryczną, obserwuj efekty, dodaj umiarkowane ilości interwałów, aerobów bądź [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
[...] aerobowo. Rano przed śniadaniem. W dni treningowe pod koniec sesji siłowej, gdyż wtedy masz niskie stężenie glukozy we krwi. Po godzinie treningu siłowego „pompa” zużywa cukier z krwi, więc pozostaje do spalenia tylko tłuszcz”. Komentarz: stężenie glukozy we krwi jest regulowane m.in. przez wątrobę. Zasoby glukozy we krwi mają się nijak do [...]
[...] gatunki ryżu (brązowy i biały) oddziałują inaczej na glikemię (stężenie cukru we krwi) i wywołują odmienną hormonalną odpowiedź na posiłek. Stwierdzono, że ma znaczenie czy cukier jest dostarczany w postaci owoców, czy soków, całkowicie inne reakcje zapalne przynosi spożywanie oliwy z oliwek i ryb, a np. oleju słonecznikowego (omega-3 vs [...]
[...] Podejrzewam, że największy udział w tworzeniu tego mitu mają inne, gazowane napoje słodzone (np. typu cola, fanta, sprite, oranżady, toniki itd.). Tak, zawierające cukier napoje gazowane faktycznie nie są najzdrowszym wyborem, gdyż często mogą prowadzić do gromadzenia się zbędnych kilogramów. Z kolei z upływem lat gromadzenie tkanki [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
[...] sam przemyśli, jakiego rodzaju tłuszcze dominują w diecie. Wydaje się, iż korzystne jest wykluczenie tłuszczów trans, wysokoprzetworzonych, charakterystycznych dla wyrobów cukierniczych, słodyczy itd. Paradoksalnie ryby obniżają stan zapalny, ale nie te, które smażono w kiepskiej jakości tłuszczu. W badaniu przeprowadzonym na osobach w wieku [...]
[...] Mniej było testosteronu całkowitego, wolnego, szczególnie gdy tłuszcze nasycone zastąpiono wielonienasyconymi. Istnieje wiele badań sponsorowanych przez branżę wytwarzającą cukier, soję czy nabiał. Należy patrzeć na to, kto, dlaczego i w jakim celu publikuje dane obserwacje. Czasem taka informacja jest zawarta w badaniu naukowym, jednak często [...]
[...] miało najmniejsze odniesienie do ogółu populacji? Nie! Nikt nie powiązał słodzików z cukrzycą. Najprawdopodobniej osoby, którym nie wystarczają słodziki, sięgają także po cukier i to tłumaczy zafałszowanie wyników różnorakich badań. Drugie wyjaśnienie to fakt, iż osoby otyłe często są narażone na cukrzycę i chętnie korzystają ze słodzików. [...]